onsdag 28. september 2011

Fasule - middagsrett :)


Fasule, som uttales fasole på kosovoalbansk, er en bønne rett. Jeg har hørt at noen hevder at den stammer fra Serbia, Bosnia, Hellas, men jeg tror dette er en kosovalbansk rett :) som stammer fra Kosovo og Albania. 


Det går an å lage denne retten på forskjellige måter, det er altså ikke en bestemt oppskrift som må følges, bortsett fra det at bønner må være med. 

Dette tar litt tid, men det er ikke så mange ingredienser du må ha med, og det er billige råvarer. 


Men... oppskriften som vi bruker er slik: 

500 ml tørket hvite bønner. (De må ligge i en kjele med vann dagen før du begynner å forberede maten, fordi de må bli litt bløte og myke. Du kan også bruke hermetiske bønner i boksen kjøpt på butikken, da trenger du ikke la dem i en kjele med vann i dagen før...)
1 løk
250 ml olivenolje
2 ss tomatpuré
1 ss hakket persille
1 ss hakket frisk mynte
Salt, chili pulver, pepper.


Forberedelse:
La bønnene i varmt vann koke i en kjele uten lokk, i ca 5 minutter. Tapp ut vannet, og kok igjen, denne gangen med lokk på kjelen i ca 15 minutter.


Stek hakket løk i olivenolje til de er gjennomsiktige. Så tar du to spiseskjeer med bønnene i vannet fra kjelen, og blander det sammen i stekepannen med løken og olivenoljen. Rør inn så tomatpuré, persille, salt og chilli pulver, pepper. Alt dette skal kokes i stekepannen i 10 minutter, til det begynner å bli en slags sausform.


Deretter tar du sausformen fra stekepannen og legger det i kjelen med bønnene i. Bland godt sammen, sånn at sausen fordeler seg jevnt. 


Nå kan du legge hakket mynte til, dersom du vil.


La det småkoke i ca. 2 minutter på laveste nivå, eller i ca. 30 minutter i en damp trykkoker. 


Serveres varm med brød: "Te beft mire!" = "God apetitt!"   :D




søndag 25. september 2011

Petla :):)


I dag hadde vi petla på morgenen. Mamma laget dem.





Oppskriften:
en del mel,
1 ts salt,en pose gjær,
1 ss med bakepulver,
Dette blander du sammen.

Så...:
ca 3 dl med kulturmelk,
ca 3 dl med vann,
3 egg
blandes sammen med det tørre :)

Alt dette skal blandes sammen.
Så skal det heves i 20 minutter :D
Etterpå skal du bake deigen som en pizza, altså kjevle deigen.
Skjær deigen ut i små biter, men ikke veldig små. Skjær dem slik som vist på bildet :)
Stek dem i en stekepanne med mat olje, akkurat som pannekaker stekes. De skal bli brune på begge sider.

Serveres med:
Jordbærsyltetøy, sukker, honning, hvitost, rømme...men spises uten disse også.
Dette smaker kjempegodt!


lørdag 24. september 2011

Hva synes du om dette??

Disse kalles "Tullumba" :D :D





For  25 stk trenger du:

Deigen: 1 kopp hvetemel, 2-3 stor skje smør eller matolje, 3-4 egg, litt salt og litt sukker, 3/4 kopp vann.

Sirup: 2 kopp sukker, 2 kopp vann, olje. (kokes først, så avkjøles)

Deigen forbereder du ved å koke melet i vann sammen med smør eller annen fett, og etter kokinga blander du deigen sammen med eggene.
For å lage former på denne "kaken" bruker du en taggete redskap eller form. Formen fyller du med deig og lar den så bakes i ovnen. Etter at disse formene har blitt bakt og fått en farge som vist på bildet over, kan du ta dem ut av ovnen. Så setter du dem i den kalde sirupen du har laget. La dem være der i 1-3 minutter. Deretter fjerner du dem fra sirupen og setter dem i et fat: Klar til å spises ;););)


torsdag 22. september 2011

Skylder på kosovo-albansk mat... :D



Den albansk amerikanske skuespilleren fra USA ser ut som hun har likt alt fra kosovalbanske ting, spesielt kosovo-albansk mat. Dette har hun selv sagt på en av de sosiale nettverkene hun bruker. Hun sa at hun har lagt på seg minst 2-3 kg på grunn av kosovo-albansk mat.


"Ostene,  søtsakene og matrettene der har ingen resistans," sa hun.


Kilde: http://www.albeu.com/bota-e-yjeve/eliza-dushku-shtoi-3kg-fajtor-ushqimi-shqiptar/43823/ (står på kosovo-albansk)


(Kosovo og Albania har mat tradisjonene, språket og kulturen til felles.)   

søndag 18. september 2011

Proja!

Proja er en annen populær rett i Kosovo. Det er en slags maisbrød.



Ingrediensene som skal til for 4-5 personer:


2 kopper mais mel
1 kopp hvetemel
2 egg
1 kopp melk
1 kopp yoghurt naturell
En hånd full av hvit ost (som vist på bildet under).



Et glass av matolje
Et stykke gjær.


Du blander hvetemel, mais mel, egg, melk, yoghurt, ost, olje og gjær sammen. Etter at du har blandet dette godt sammen heller du deigen inn i en bakeform som er smørt med olje eller smør. 
La den bakes til den blir lyserød. 
Serveres med yoghurt eller ost (som vist på bildet)

Kjempegodt :D :D :D :D 

fredag 16. september 2011

Flija :D

Flija er en annen tradisjonrett i Kosovo.
Den skal "modnes" eller "stekes" langsomt over en åpen ild med ved under.Man blander hvetemel med salt blandet i vann. Så smører man en ildfast panne med smør eller olje. Da heller vi blandingen i den ildfaste pannen. Dette kan man lage inne i kjøkkenet også, i ovnen, men i Kosovo har denne tradisjonen og denne vanen vært lenge at vi lager denne ute med disse redskapene tilgjengelige. 
Så setter man et metall lokk (på kosovosk heter det Saq, uttales satsj) over ilden og lar den der en stund til den blir varm. Etter at lokket er varm nok skal man sette det over den ildfaste pannen, sånn at blandingen skal stekes. Etter noen minutter fjerner man lokket igjen og lar det over ilden, slik at den blir varm igjen. I mens lokket holder på å bli varm, så fortsetter du med å tilsette smør eller olje og et spesielt produkt som heter Maz på kosovosk. Man kan bruke "cottage cheese" i stedet for Maz. Kjøpes på matbutikker i Norge. 
 

Her ser du en video for hvordan man lager Flij... :)



Her er Flij ferdig laget og klar til å spises!!
Hvis du ser på bildet under så ser du noen grønnsaker i et fat. Det er sånne grønnsaker som er syltet, altså man lager det selv (kalles turshi på kosovosk). Har fortalt litt om dette i det forrige innlegget.
Serveres med honning, sukker, et glass kulturmelk, og salater og grønnsaker til. 








 Flija 2 (Foto by: Violeta Myftari)








onsdag 14. september 2011

Mat tradisjoner i Kosovo ...

Kosovosk mat er altså veldig mye i tråd med deres kontinentale klima. Kosovos daglige mat meny som består ofte av kjøtt, går bra med kalde vintre og varme somrer. Med Kosovos sin stormfulle historie av konflikt og erobring, har Kosovo utviklet et kjøkken der albanere, tyrkere, kroatere og italienere har  bidratt til utviklingen.
photo


Før vinterens kuldegrader blir kaldere, forbereder Kosovos innbyggerne seg på pasterma - det er speket oksekjøtt (eller andre dyr) som er vanligere i sørøst-Europa (Kosovo, Hellas, Tyrkia, Armenia bl.a). De tar også grønnsaker der de "sylter" de og lar dem i tønner eller andre små glass med lokk, og spiser det i vinteren. 




Det kosovoske kjøkken inkluderer i tillegg "Hajvar" (det du ser på bildet under). Det er en slags dipp som er laget av paprika, tomater, auberginer, hvitløk, olje og salt, og som kan lages i milde eller krydrete varianter. Dette kommer fra en tradisjon som deles av mange Balkan-land, slik som Serbia, Makedonia , Bosnia og Herzegovina.


 


JEG ELSKER KOSOVOSK MAT :))

tirsdag 13. september 2011

Historien til Baklava :P

Egentlig er det mange som hevder at Baklaven er fra sine egne opprinnelser, men det sies at den er av assyrisk opprinnelse. Dvs. i Syria og Tyrkia.
På ca. 800 f.Kr bakte assyrerne en slags kake bakt av tynne lag av deig, med nøtter og honning over det. 

Baklavaen ble bakt kun ved spesielle anledninger, vanligvis av de rike som hadde råd til slik luksus. 
De fattige pleide å si "Jeg er ikke rik nok til å spise Baklava i mitt hus." I dag er det helt annerledes. Ting har forandret seg gjennom årene. Vi kan bestille Baklava når som helst, og man trenger ikke å være "rik eller millionær" for å nyte den gode smaken.

I Kosovo pleier familier alltid å bake Baklava til fester og spesielle anledninger. Denne vanen har vært hos oss lenge og den er en slags tradisjonkakerett fortsatt og den mest berømte desserten.

Her er oppskriften til Baklavaen:

1/2 kg  av ferdig eltet deig.
200 gram valnøtter (knust)
3 kopper sukker
2 kopper vann
1 ts kanel

Fremgangsmåte: 
Spre de rullete deigene, og dryss valnøtter over, så dekk den med et lag av deig. slik fortsetter du til bakepannen er full. Kutt så baklavaen til slutt i firkanter eller om du vil i andre former. Dekk baklavaen med smeltetsmør og la den bakes i en varm ovn til den har begynt å få en brun farge på seg. Etterpå skal du la den avkjøles. Du lager sirupen selv, det er bare å koke vann og sukker sammen. La den koke i 5 minutter. Før du så fjerner sirupen fra varmen, tilsett saften av en halv sitron. La sirupen avkjøles i ca. 5 minutter, og så spre den på Baklavaen.

Her er en liten film snutt på ca 4 minutter som viser kort åssen man lager baklava.  

søndag 11. september 2011

Hva er Baklava?

Baklava er en dessert som er laget av veldig tynn deig, nøtter og sukker. Etter at bakingen er ferdig og tatt ut av ovnen, skal man helle en søt sirup over stykkene slik at sirupen blir absorbert inn i lag. 

Vi bruker masse valnøtter og smeltet smør, og sirupen lager vi selv. Det er bare å koke vann og sukker sammen, så heller man det over Baklavaen, etter at den er ferdig bakt i ovnen. 

Baklava inneholder toppkarakter av valnøtter, fordi valnøttene inneholder omega - 3 fettsyrer. 
Noen Baklava inneholder valnøtter, andre varianter som kan brukes er pistasjenøtter, pinjekjerner, mandler eller andre nøtter som brukes spesielt i Middelhavet og Midtøsten. 

Vi bruker Baklava i bryllup, familiebesøk, gjester og diverse andre fester og feiringer.

Neste gang skal jeg fortelle dere litt om historien til Baklava, og hvordan man lager den! :D :D

fredag 9. september 2011

Litt om kosovoske matvaner :)

Det kosovoske kjøkkenet er en blanding av påvirkninger fra Tyrkisk kjøkken, Balkan kjøkken og Europeisk kjøkken. Det kosovoske kjøkkenet er kjent for sine gode matretter med god smak :)  
Også i Balkan og Tyrkia har de like gode spesialiteter :D

Vi serverer alltid retter med brød og salater til. En av de beste salatene jeg liker er youghurt med agurk. I tillegg er vi veldig glad i paprika, pepper og krydder. Både sterk, mild, kokt, syltet og grillet.


Kosovoske middager serveres ofte med supper først, deretter noe ris, poteter, kjøtt, bønner og med brød og salat til. 

Noen ganger, i noen tilfeller, serveres det søte desserter, der en av de er Baklava, som er opprinnelig tyrkisk.
 Her ser du bilde av Baklava :D


Neste gang skal jeg fortelle litt mer om Baklava, og kommer med bilder og oppskrift til åssen man lager det :)



torsdag 8. september 2011

Velkommen til min matblogg :D

Hei alle sammen!


I denne mat bloggen kommer jeg til å legge ut "kosovoske" matoppskrifter som jeg liker veldig godt og som vi i familien min spiser. Jeg skal også skrive litt om kosovosk mat og mat tradisjoner i Kosovo. :)