tirsdag 13. september 2011

Historien til Baklava :P

Egentlig er det mange som hevder at Baklaven er fra sine egne opprinnelser, men det sies at den er av assyrisk opprinnelse. Dvs. i Syria og Tyrkia.
På ca. 800 f.Kr bakte assyrerne en slags kake bakt av tynne lag av deig, med nøtter og honning over det. 

Baklavaen ble bakt kun ved spesielle anledninger, vanligvis av de rike som hadde råd til slik luksus. 
De fattige pleide å si "Jeg er ikke rik nok til å spise Baklava i mitt hus." I dag er det helt annerledes. Ting har forandret seg gjennom årene. Vi kan bestille Baklava når som helst, og man trenger ikke å være "rik eller millionær" for å nyte den gode smaken.

I Kosovo pleier familier alltid å bake Baklava til fester og spesielle anledninger. Denne vanen har vært hos oss lenge og den er en slags tradisjonkakerett fortsatt og den mest berømte desserten.

Her er oppskriften til Baklavaen:

1/2 kg  av ferdig eltet deig.
200 gram valnøtter (knust)
3 kopper sukker
2 kopper vann
1 ts kanel

Fremgangsmåte: 
Spre de rullete deigene, og dryss valnøtter over, så dekk den med et lag av deig. slik fortsetter du til bakepannen er full. Kutt så baklavaen til slutt i firkanter eller om du vil i andre former. Dekk baklavaen med smeltetsmør og la den bakes i en varm ovn til den har begynt å få en brun farge på seg. Etterpå skal du la den avkjøles. Du lager sirupen selv, det er bare å koke vann og sukker sammen. La den koke i 5 minutter. Før du så fjerner sirupen fra varmen, tilsett saften av en halv sitron. La sirupen avkjøles i ca. 5 minutter, og så spre den på Baklavaen.

Her er en liten film snutt på ca 4 minutter som viser kort åssen man lager baklava.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar